هیأتوزیران در جلسه مورخ 21/2/1384 بنا به پیشنهاد مشترک سازمان ملی جوانان و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور موضوع نامه شماره 12639/س مورخ 10/2/1384 سازمان ملی جوانان و به استناد ماده (112) قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ـ مصوب 1383ـ و به دنبال تصویب سند ملی توسعه ویژه (فرابخشی) ساماندهی آیین نامه اجرایی سند یادشده را به شرح زیر تصویب نمود:
آییننامه اجرایی برنامه جامع ساماندهی اوقات فراغت جوانان
مصوب 1384,02,21با اصلاحات و الحاقات بعدی
1(اصلاحی 21ˏ02ˏ1384)-در این آیین نامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح به کار میروند:
الف ـ برنامه چهارم توسعه: برنامه چهارم توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ـ مصوب 1383 ـ
ب ـ سازمان مدیریت: سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
ج ـ ستاد: ستاد ملی ساماندهی امور جوانان
د ـ جوانان: کلیه جمعیت 15ـ29 ساله کشور
هـ ـ برنامه: برنامه ساماندهی اوقات فراغت جوانان
ـ سازمان ملی جوانان موظف است با همکاری سازمان مدیریت و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران ضمن تدوین شاخصهای کمی و کیفی مربوط به اوقات فراغت و نیازهای فراغتی جوانان ظرف سه ماه به عنوان مبنای ارزیابی نتایج حاصل از اجرای برنامه در طول سالهای برنامه چهارم توسعه اقدامات اجرایی مربوط به هر یک از برنامهها را به همراه تقسیم کار ملی پیشنهادی تهیه و به تصویب ستاد برساند.
ـ دستگاههای مرتبط با برنامه فراغتی جوانان موظفند در طول برنامه چهارم توسعه و در چارچوب استراتژیها سیاستها خط مشیها و سازمان اجرایی برنامه با محوریت برنامه اصلاح نگرش و فرهنگ سازی برنامه تقویت نقش خانواده نهادهای مدنی و بخش خصوصی در برنامههای فراغتی برنامه بهنیه سازی زیرساختهای فراغتی برنامه توسعه کمی و کیفی برنامههای فراغتی و برنامه توانمندسازی ساختارهای اجرایی مرتبط با اوقات فراغت جوانان ضمن انجام فعالیتها و اقدامات لازم به منظور تحقق اهداف برنامه حداکثر 3 ماه پس از تصویب اقدامات اجرایی مربوط به برنامهها و تقسیم کار ملی در ستاد پروژههای مربوط را در سطح ملی و استانی تدوین و جهت تصویب به دبیرخانه ستاد ارایه دهند.
ـ دستگاههای مرتبط با برنامههای فراغتی جوانان موظفند در طول برنامه چهارم توسعه با محوریت تقویت نقش خانوادهها نهادهای مدنی و سازمانهای غیردولتی جوانان و بخش خصوصی در برنامههای فراغتی موجبات کاهش تصدیگری دولت و افزایش مشارکت بخشهای غیردولتی در برنامههای فراغتی را فراهم آورند.
ـ سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران موظف است ضمن تولید برنامههای رسانهای در زمینه اهمیت و ضرورت گذران صحیح اوقات فراغت نوجوانان و جوانان به عنوان یک نیاز اساسی و همچنین فرهنگ سازی و جریان سازی در زمینه برنامههای فراغتی و گردشگری برنامه اصلاح نگرش و فرهنگ سازی در زمینه گذران اوقات فراغت را به همراه تقسیم کار ملی پیشنهادی تهیه و جهت تصویب به ستاد ارایه نماید.
ـ سازمان ملی جوانان و سازمان مدیریت موظفند اقدامات اجرایی مربوط به برنامه بهینهسازی زیرساختهای فراغتی برنامه توسعه کمی و کیفی برنامههای فراغتی و برنامه توانمندسازی ساختارهای اجرایی مرتبط با اوقات فراغت جوانان را به همراه تقسیم کار ملی پیشنهادی تهیه و جهت تصویب به ستاد ارایه نمایند.
ـ وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات موظف است با بهرهگیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات در فضای مجازی و شبکههای اطلاعاتی و ارتباطی برنامهها و سیاستهای گسترش فرهنگ استفاده از اوقات فراغت برنامههای اوقات فراغت و توسعه کمی و کیفی برنامههای فراغتی جوانان در بستر IT را حمایت نماید.
ـ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تبلیغات اسلامی موظفند در چارچوب سیاستها خط مشیها و برنامههای اجرایی اقدامات لازم را به منظور تقویت و فعال سازی و بهرهگیری مطلوب از مساجد فضاها و اماکن مذهبی و فرهنگی در راستای توسعه کمی و کیفی برنامههای فراغتی و گردشگری انجام دهند.
ـ سازمان میراث فرهنگی و گردشگری موظف است با همکاری سازمان ملی جوانان زمینه بهرهگیری رایگان جوانان از اماکن تحت مدیریت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری را به منظور پشتیبانی و حمایت از سازمانهای ذیربط در امور گردشگری جوانان و جلب مشارکت سازمانهای غیردولتی جوانان در زمینه فعالیتهای گردشگری فراهم نماید.
ـ سازمان تربیت بدنی موظف است با هماهنگی سازمان ملی جوانان به منظور بهره مندی مناسب جوانان از امکانات و برنامههای ورزشی ضمن تشویق و ترغیب بخش خصوصی در ارایه خدمات ویژه و مناسب به جوانان در زمینه گذاران اوقات فراغت منابع و امکانات خود را در این زمینه برای ارایه خدمات به مناطق محروم و جوان روستایی اختصاص دهد.
ـ استانداران سراسر کشور موظفند «ستاد ساماندهی اوقات فراغت» را به طور مستمر به منظور اجرایی نمودن مصوبات کمیسیون اوقات فراغت اجرای مفاد برنامه جامع ساماندهی اوقات فراغت جذب اعتبار از نهادهای مدنی و بخش خصوصی تأمین و تجمیع اعتبار دستگاهها نظارت بر عملکرد دستگاههای اجرایی برقراری پل ارتباطی بین گروه هدف از یک طرف و ساختارهای دولتی غیردولتی و خصوصی از طرف دیگر به منظور توانمندسازی ساختارهای اجرایی مرتبط با اوقات فراغت را تشکیل دهند. در کلیه استانها ستاد ساماندهی اوقات فراغت با ریاست استاندار و دبیری سازمان ملی جوانان تشکیل میگردد.
ـ سازمان ملی جوانان به عنوان ناظر بر فرآیند تدوین و اجرای برنامهها و اقدامات اجرایی ساماندهی اوقات فراغت جوانان موظف است با همکاری سازمان مدیریت پیگیریهای لازم را به منظور انجام وظایف محوله دستگاههای دولتی و غیردولتی ذی ربط به عمل آورده و هر ساله گزارش پیشرفت کار در زمینه ساماندهی اوقات فراغت جوانان را براساس گزارشهای ستاد به هیأت وزیران ارایه نماید.
ـ سازمان مدیریت موظف است از محل اعتبارات دستگاههای اجرایی ذی ربط اعتبار مورد نیاز پروژههای مصوب ستاد را از سال 1384 در قالب برنامه ساماندهی اوقات فراغت در ذیل ردیف دستگاههای 10 مربوط منظور نماید.
محمد رضا عارف – معاون اول رییس جمهور