- به‌ منظور استقرار نظام راهبری توسعه سرزمین و نظارت بر اجرای آن «شورای ‌عالی آمایش سرزمین» با مسؤولیت رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با وظایف زیر تشکیل می ‌‌شود:

بند الف

الف -

جزء 1

1 - بررسی و نظارت بر اجرای نظام راهبری توسعه سرزمین و تنظیم روابط ارکان و اجزای آن

جزء 2

2 - بررسی، ‌تصویب، هماهنگی و نظارت مستمر بر تهیه برنامه ‌ها و طرحهای توسعه سرزمین در سطوح ملی، منطقه‌ ای و استانی

جزء 3

3 - بررسی برنامه‌ های اجرائی آمایش سرزمین و اسناد آمایش ملی، منطقه‌ ای و استانی

جزء 4

4 - نظارت بر اجرای اصول و ضوابط ملی آمایش سرزمین در سطوح ملی، منطقه‌ ای و استانی و ارزیابی عملکرد دستگاههای اجرائی ذی ‌ربط

تبصره 1

تبصره ۱- دستگاههای اجرائی مکلفند برنامه‌ های عملیاتی خود را به‌ گونه ‌ای تنظیم و اجراء کنند که زمینه تحقق جهت ‌گیری‌ های آمایش سرزمین فراهم آید.

تبصره 2

- نظارت بر اجرای مصوبات شورا بر عهده دبیرخانه (سازمان برنامه و بودجه کشور) است. شورا می ‌تواند برای انجام وظایف خود نسبت به تشکیل کارگروههای موضوعی یا موضعی اقدام کند.

تبصره 3

- ترکیب اعضای شورا علاوه بر رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور عبارتند از: وزیران کشور، اطلاعات، جهاد کشاورزی، امور اقتصادی و دارایی، راه و شهرسازی، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و سه نفر صاحب ‌نظر شاغل در دستگاههای اجرائی به انتخاب رئیس ‌جمهور

تبصره 4

- دولت موظف است در برنامه ‌ریزی‌ های آمایش سرزمین همواره سیاست ‌های خشکی و دریایی را توأماً لحاظ نماید.

بند ب

ب - در اجرای آمایش سرزمینی دولت مکلف است به منظور توسعه سواحل مکران (جنوب شرق کشور) جهت استقرار، ساماندهی، احداث زیرساخت‌ های نظامی، فرهنگی و رفاهی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران اعتبارات لازم را در بودجه سالانه کشور لحاظ کند.

بند پ

پ - به‌ منظور تسهیل و تشویق سرمایه‌ گذاری صنعتی و معدنی کشور، اقدامات زیر توسط دولت انجام می ‌شود:

جزء 1

1 - شهرستان ‌هایی که نرخ بیکاری آنها بالاتر از میانگین نرخ بیکاری کشور می ‌باشد به‌ عنوان مناطق غیر برخوردار از اشتغال تعریف می‌ شوند. این مناطق با پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و تصویب هیأت وزیران در سال اول و نیز ششم هر دهه تعیین می‌ شود. شاخصهای مناطق و شهرستان‌ های غیربرخوردار از اشتغال موضوع این جزء با پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه کشور به تصویب هیأت وزیران می ‌رسد.

جزء 2

2 - دولت موظف است مشوقهای لازم جهت ایجاد اشتغال و کاهش نرخ بیکاری و ایجاد کارورزی بیکاران در این مناطق را به ‌عمل آورده و اعتبارات مورد نیاز آن را در لوایح بودجه سالانه منظور کند.

جزء 3

۳- معافیت مالیاتی واحدهای صنعتی، معدنی و خدماتی در مناطق غیر برخوردار از اشتغال را به میزان معافیت‌ های منظور شده در مناطق آزاد تجاری - صنعتی اعمال کند. توسعه واحد و نیز تولید کالای جدید در این واحدها به میزان سهم خود مشمول این حکم می ‌باشند.

بند ت

ت - دولت مکلف است سه ‌درصد (3 %) از درآمد حاصل از صادرات نفت خام و گاز طبیعی را به ترتیب یک‌ سوم به استان‌ های نفت‌ خیز و گازخیز که سهم هر استان براساس سهم آن استان در ارزش صادرات نفت خام و خالص صادرات گاز طبیعی تعیین می ‌گردد و دو سوم به شهرستان‌ های مناطق کمتر توسعه‌ یافته که براساس شاخصهای توسعه‌ نیافتگی به تفکیک شهرستان توسط سازمان برنامه و بودجه کشور تعیین می ‌شود، جهت اجرای برنامه عمرانی بودجه‌ های سنواتی اختصاص دهد. این اعتبار صرفاً به مناطق نفت‌ خیز و مناطق توسعه‌ نیافته اختصاص می ‌یابد و موجب کاهش سهم اعتبارات استانی این مناطق نمی‌ شود.

تبصره

‌‌ - آیین ‌نامه اجرائی این ماده ظرف مدت شش‌ ماه پس از ابلاغ این ‌قانون به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه کشور (دبیرخانه) به تصویب هیأت وزیران می ‌رسد.