- اعضای شعبه ثبت نام و اخذ رأی حداقل یک ساعت قبل از وقت مقرر در محل شعبه حاضر میشوند. ابتدا به استناد تبصره (2) ذیل ماده (40) قانون، نسبت به انتخاب هیأت رییسه و منشیها اقدام و مراتب را در صورت جلسه درج مینمایند، سپس صندوق اخذ رأی را در حضور نماینده بخشدار و ناظر بر انتخابات (در صورت حضور) باز میکنند و پس از حصول اطمینان از خالی بودن صندوق، آن را لفاف، با لاک و مهرشعبه ثبت نام و اخذ رأی لاک و مهر مینمایند و پس از امضاء و تأیید مراتب فوق در صورت جلسه، برنامه اخذ رأی و قرائت آرا را در (6) مرحله به شرح زیر انجام میدهند:
الف - مرحله مراجعه رأی دهندگان
ب - مرحله کنترل
ج - مرحله ثبت نام
د - مرحله اخذ رأی
هـ - مرحله قرائت و شمارش آرا
و - مرحله تنظیم و تکمیل صورتجلسه
الف - مرحله مراجعه رأی دهندگان
1 - اعضای شعبه باید ترتیبی اتخاذ نمایند که رأی دهندگان از یک سمت وارد محل شعبه شوند و پس از دادن رأی از سمت دیگر خارج شوند.
2 - مأمورین انتظامی موظفند طبق دستور نماینده بخشدار یا رییس شعبه ثبت نام و اخذ رأی از ازدحام در داخل محوطه اخذ رأی ممانعت نمایند تا اخذ رأی درکمال آرامش انجام پذیرد.
3 – رأی دهندگان با در دست داشتن عین شناسنامه خود در محل شعبه ثبت نام و اخذ رأی حضور مییابند و به ترتیب به منظور ثبت نام و دادن رأی وارد محوطه اخذ رأی میشوند.
ب - مرحله کنترل
کنترل در سه مرحله انجام میشود:
1 - کنترل شناسنامه:
نماینده بخشدار یا رییس شعبه یا هر یک از سه منشی شعبه ثبت نام و اخذ رأی با ملاحظه شناسنامه رأی دهنده موارد زیر را مورد توجه قرار میدهند:
الف - شناسنامه به مهر شعب دیگر ممهور نشده باشد.
ب - شناسنامه متعلق به شخص مراجعهکننده بوده و صاحب آن در روز اخذ رأی حداقل (15) سال تمام سن داشته باشد.
2 - نماینده بخشدار یا رییس شعبه و یا هر یک از سه منشی انگشت سبابه دست راست رأی دهنده را کنترل مینماید تا آلوده به رنگ جوهر استامپ، که نشان دادن رأی در شعبه دیگر است، نباشد.
در صورتی که مراجعه کننده دارای شناسنامهای باشد که ممهور به مهر انتخابات در روز اخذ رأی است و دلالت بر دادن رأی در شعبه دیگری نماید و یا در انگشت سبابه او اثر جوهر استامپ شعبه اخذ رأی دیگری مشاهده شود، با دستور نماینده بخشدار از رأی دادن وی جلوگیری به عمل میآید.
جز#3 - کنترل شرط احراز توطن:
به استناد بند (3) ماده (25) قانون و تبصره ذیل آن، اعضای شعبه ثبت نام و اخذ رأی به روشهای مقتضی کنترل مینمایند که شخص رأی دهنده و یا افراد تحت تکفل وی (همسر و فرزندان) حداقل یک سال متوالی متصل به زمان اخذ رأی در محل سکونت داشته باشد.
ث - مرحله ثبت نام
1 - پس از انجام مرحله کنترل و حصول اطمینان از اینکه شناسنامه متعلق به مراجعه کننده است و واجد شرایط رأی دادن میباشد، یک نفر از منشیها نسبت به ثبت مشخصات وی براساس مندرجات شناسنامه بر روی برگ تعرفه اقدام و پس از اخذ اثر انگشت رأی دهنده روی برگ تعرفه، آن را با قید تاریخ با مهر انتخابات ممهور و امضاء مینماید.
2 - متصدی ثبت نام، شناسنامه رأی دهنده را نیز به مهر انتخابات ممهور و به وی تحویل مینماید.
د - مرحله اخذ رأی
1 - پس از ثبت نام از رأی دهنده، متصدی ثبت نام برگ رأی را بعد از ممهور نمودن به مهر انتخابات از محل نقطه چین از تعرفه انتخاباتی جدا میکند و به رأی دهنده تسلیم مینماید تا رأی دهنده اسم نامزد یا نامزدهای مورد نظر خود را حداکثر به تعداد اعضای اصلی شورا بر روی آن بنویسید، تا کند داخل صندوق بیاندازند و از درب خروجی شعبه خارج شود. بدیهی است تعرفههای انتخاباتی در محل شعبه باقی میماند و باید در نگهداری و حفاظت آنها دقت و مراقبت کامل به عمل آید.
2 - نماینده بخشدار و اعضای شعبه ثبت نام و اخذ رأی باید ترتیبی اتخاذ نمایند که رأی نویسی مخفی باشد و به صورت کاملاً آزاد و بدون اعمال نفوذ شخص دیگری انجام پذیرد و هیچ یک از اعضای شعبه و نماینده بخشدار و مأمورین انتظامی و نماینده هیأت نظارت و اصولاً کلیه افرادی که به هر شکل در شعبه وظیفهای بر عهده دارند حق نوشتن رأی برای اشخاص را ندارند. در صورتی که برای نوشتن رأی نیاز به فرد دیگری باشد، رأی دهنده بایستی از وجود افراد خارج از شعبه که مورد اعتماد وی هستند، استفاده نماید و اعضای شعبهنیز کنترل نمایند تا عمل خلاف قانون انجام نگیرد.
3 - نماینده هیأت نظارت حق دخالت در امور اجرایی انتخابات را ندارد و در صورت مشاهده تخلف یا اعمال نفوذ موظف است مراتب را به اعضای شعبه و نماینده بخشدار تذکر دهد و آنان ضمن بررسی موضوع باید فرد یا افراد خاطی را توسط مأمورین انتظامی حاضر در شعبه جلب و مراتب با صورت جلسه نمایند وهمراه خاطی تحویل مقامهای قضائی دهند.
پنجم - مرحله قرائت و شمارش آرا
اعضای شعبه پس از انقضای مدت اخذ رأی در صورت حصول اطمینان از اینکه کلیه مراجعه کنندگان رأی خود را در صندوقهای رأی انداختهاند و دیگر کسی برای دادن رأی در محل شعبه حضور ندارد، بلافاصله پس از شمارش تعرفهها و ثبت تعداد آن در صورت جلسه با حضور نماینده بخشدار و نماینده هیأت نظارت، شمارش و قرائت آرا را به ترتیب ذیل آغاز مینمایند:
1 - ابتدا رییس یا نایب رییس شعبه اخذ رأی با همکاری یک از منشیها لاک و مهر صندوق اخذ رأی را باز و تعداد برگهای داخل صندوق را بدون اینکه قرائت شود شمارش میکنند و پس از تطبیق تعداد آنها با تعداد برگهای تعرفه به یک از دو حالت زیر عمل مینمایند:
الف - چنانچه تعداد اوراق رأی داخل صندوق بیشتر از تعداد تعرفهها باشد براساس بند «ج» ماده(20) قانون، به تعداد اضافی ابتدا از اوراق غیر چاپی و متفرقه و سپس از مجموع برگهای رأی، بدون اینکه خوانده شود، برمیدارند و جمله «باطل شد» را در پشت آن قید و تعداد آن را در صورت جلسه اخذ رأی نیز درج و درپایان ضمیمه صورت جلسه مینمایند.
ب - در صورتی که تعداد اوراق رأی داخل صندوق مساوی یا کمتر از تعداد تعرفهها باشد، اقدام خاصی صورت نمیگیرد و فقط مراتب در صورت جلسه درج میشود.
2 - پس از اینکه شمارش آرا به ترتیب یاد شده انجام شد، قرائت آرا با رعایت مواد (19)،(20)،(21)،(22) و(23) قانون و بندها و تبصرههای ذیل آنها انجام خواهد شد.
ششم - مرحله تنظیم صورت جلسه
پس از خاتمه شمارش و قرائت آرا، صورت جلسه اخذ رأی شعبه در پنج نسخه تنظیم و سپس تعداد رأی هر یک از نامزدها در صورت جلسه قید میشود. پس از انجام این کار، صورت جلسه به امضای نماینده بخشدار و اعضای شعبه اخذ رأی و نماینده هیأت نظارت میرسد و بلافاصله کلیه اوراق و مدارک انتخاباتی و یک نسخه از صورت جلسه تنظیمی داخل صندوق رأی قرار داده میشوند و پس از لاک و مهر شدن صندوق یا صندوقها، اعضای شعبه اخذ رأی به اتفاق نماینده بخشدار و به همراه نماینده هیأت نظارت و مأموران محافظ صندوق، صندوق یا صندوقهای رأی را همراه با یک نسخه از صورت جلسه نتایج آرای شعبه و سایر مدارک رسماً تحویل هیأت اجرایی میدهند. از سه نسخه باقی مانده صورت جلسه نتایج آرا، یک نسخه تحویل نماینده هیأت نظارت، یک نسخه تحویل نماینده بخشدار و یک نسخه نیز تحویل رییس شعبه میشود.
اگر در روز اخذ رأی مسایل و مشکلاتی پدید آید باید در قسمت انتهای صورت جلسه نوشته شود و به امضای اعطای شعبه، نماینده بخشدار و نماینده هیأت نظارتبخش برسد.