- املاکیکه مورد استفاده غیر مالک میباشد اجاری تلقی و درآمد مشمول مالیات در اینمورد عبارتست از کل مال‌الاجاره اعم از نقدی‌و غیر نقدی پس از کسر 25 درصد بابت کلیه هزینه‌ها و استهلاکات و تعهدات مالک نسبت بمورد اجاره. حکم این ماده در مورد خانه‌هاﻯ سازمانی متعلق باشخاص حقوقی در صورتیکه مالیات آنها طبق دفاتر‌قانونی تشخیص شود جارﻯ نخواهد بود. درآمد مشمول مالیات در مورد اجاره دست اول املاک مورد وقف یا حبس بر اساس این ماده محاسبه خواهد‌شد .

تبصره 1

- محل سکونت پدر و یا مادر و یا زن و شوهر و یا فرزند و همچنین محل سکونت افراد تحت تکفل مالک اجاری تلقی نمیشود مگر اینکه ‌بموجب اسناد و مدارک ثابت شود که اجاره پرداخت میشود.
‌در صورتیکه چند مستغل محل سکونت مالک و یا افراد مزبور باشد فقط یک مستغل برای سکونت مالک و یا مستغل برای سکونت افراد مذکور به‌انتخاب مالک از شمول مالیات خارج و بقیه مشمول مالیات مقرر در این ماده خواهد بود.

تبصره 2

- از نظر مالیات بر درآمد املاک هر آپارتمان یک مستغل محسوب میشود.

تبصره 3

- در مورد املاکی که با اثاثه یا ماشین آلات به اجاره واگذار میشود درآمد ناشی از اجاره اثاثه و ماشین آلات نیز جزو درآمد ملک ‌محسوب و مشمول مالیات این بخش میباشد.

تبصره 4

- مال‌اجاره از روی سند رسمی تعیین می‌شود و در صورتیکه اجاره‌نامه رسمی وجود نداشته باشد یا از تسلیم سند یا رونوشت آن‌خودداری گردد بر اساس اجاره بهای املاک مشابه تقویم خواهد شد در صورت اخیر اگر بعداً سند یا مدارک رسمی بدست آید که معلوم شود اجاره ‌ملک بیش از مبلغ تقویم شده میباشد مابه‌التفاوت مالیات متعلق قابل مطالبه خواهد بود.

تبصره 5

- مستحدثاتی که طبق قرارداد از طرف مستأجر در عین مستأجره بنفع موجر ایجاد میشود ببهای روز تعلق مستحدثه در تاریخ تعلق بموجر تقویم و با رعایت تبصره ماده 134 جزو مال‌الاجاره غیر نقدی سالهای مربوط محسوب خواهد شد.

تبصره 6

- سازمانهای دولتی و مؤسسات وابسته بدولت و کلیه اشخاص حقوقی مکلفند مالیات موضوع این بخش را از مال‌الاجاره‌هائیکه‌ پرداخت میکنند کسر و ظرف ده روز به اداره دارائی محل پرداخت نمایند و رسید مالیاتی آنرا بموجر تسلیم کنند.

تبصره 7

- در صورتیکه مالک محل سکونت خود را بفروشد و در سند انتقال بدون اجاره بها مهلتی برای تخلیه ملک داده شود مستغل مزبور در‌مدتیکه محل سکونت انتقال دهنده میباشد حداکثر تا چهار ماه در مهلت مذکور مشمول مالیات نخواهد بود.

تبصره 8

- از نظر مالیاتی در بیع شرط فروشنده مالک عین شناخته میشود و در مواردی که مبیع در تصرف انتقال گیرنده شرطی قرار گیرد و‌همچنین در مورد رهن تصرف بایع شرطی و راهن مشمول مالیات بر درآمد املاک است و درآمد مشمول مالیات عبارتست از 75 درصد ارزش اجاری‌ ملک بر اساس اجاره بهای املاک مشابه.

تبصره 9

- هر کس خانه خود را بدیگری به اجاره واگذار کند و خود خانه دیگری برای سکونت خویش اجاره کند در‌احتساب درآمد مشمول مالیات مستغلات او میزان مال‌الاجاره‌ایکه بموجب سند رسمی یا قرارداد عادﻯ میپردازد از کل مال‌الاجاره‌های دریافتی او کسر خواهد شد.

تبصره 10

- هزینه‌هائیکه بموجب قانون یا قرارداد بعهده مالک است و از طرف مستأجر انجام میشود و همچنین مخارجی که بموجب قرارداد انجام ‌آن از طرف مستأجر تقبل شده در صورتی که عرفاً بعهده مالک باشد ببهای روز انجام هزینه تقویم و بعنوان مال‌الاجاره غیر نقدی بجمع اجاره‌بهای سال انجام هزینه اضافه می‌شود. ‌

تبصره 11

- هرگاه درآمد اجاری سالانه مشمول مالیات ملک یا املاک موضوع این ماده از یک میلیون ریال تجاو ز نماید مازاد مشمول یک مالیات اضافی به نرخ 15% علاو ه بر مالیات مقرر خواهد بود.
سررسید پرداخت این مالیات به ترتیبی است که در مورد منبع پیش بینی شده است. مفاد این تبصره نسبت بدرآمدهای حاصل و و ظایف و تکالیف سازمانها و مؤسسات و اشخاص حقوقی موضوع تبصره 6 ماده مزبور از ابتدای سال 1359 جاری است.