- درآمد مشمول مالیات در مورد مؤسسات بیمه ایرانی و یا نمایندگی مؤسسات بیمه خارجی که مجاز بانجام معاملات بیمه در ایران میباشند با رعایت تبصره 7 این ماده عبارتست از:
1 - ذخائر فنی بیمههای زندگی در آخر سال مالی قبل.
2 - ذخائر فنی بیمههای غیر زندگی در آخر سال مالی قبل.
3 - حق بیمه دریافتی بیمههای زندگی در معاملات بیمه مستقیم پس از کسر برگشتیها.
4 - حق بیمه بیمههای غیر زندگی در معاملات بیمه مستقیم پس از کسر برگشتیها.
5 - حق بیمه بیمههای اتکائی قبولی پس از کسر برگشتیها.
6 - کارمزدها و مشارکت در سود معاملات بیمههای اتکائی واگذاری.
7 - بهره سپردههای بیمهگر اتکائی نزد بیمهگر واگذارکننده.
8 - سهیم بیمهگران اتکائی بابت بازخرید و سرمایه و مستمریهای بیمههای زندگی.
9 - سهم بیمهگران اتکائی بابت خسارات پرداختی در بیمههای غیر زندگی.
10 - سایر درآمدها.
پس از کسر:
1 - هزینه تمبر قراردادهای بیمه.
2 - هزینههای پزشکی بیمههای زندگی.
3 - کارمزدهای پرداختی از بابت معاملات بیمه مستقیم.
4 - تخفیف در حق بیمه معاملات بیمه مستقیم.
5 - حق بیمه بیمههای اتکائی واگذاری.
6 - سهم صندوق تأمین خسارتهای بدنی از حق بیمه بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسائل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث.
7 - مبالغ پرداختی از بابت بازخرید و سرمایه و مستمریهای بیمههای زندگی.
8 - سهم مشارکت بیمهگذاران در منافع.
9 - خسارات پرداختی از بابت بیمههای غیر زندگی.
10 - کارمزدها و سهم مشارکت بیمهگران در سود معاملات بیمههای اتکائی قبولی.
11 - بهره متعلق به سپردههای بیمههای اتکائی واگذاری.
12 - ذخائر فنی بیمههای زندگی در آخر سال مالی مورد رسیدگی.
13 - ذخائر فنی بیمههای غیر زندگی در آخر سال مالی مورد رسیدگی.
14 - سایر هزینهها و استهلاکات قابل قبول.
- انواع ذخائر فنی مؤسسات بیمه (اندوختههای فنی موضوع ماده 61 قانون تأسیس بیمه مرکزی ایران و بیمهگری) برای هر یک از رشتههای بیمه و میزان و طرز محاسبه آنها بموجب آئیننامهای خواهد بود که از طرف بیمه مرکزی ایران تهیه و پس از موافقت وزارت دارائی بتصویب شورایعالی بیمه خواهد رسید.
- انواع ذخائر فنی بیمه مرکزی ایران برای هر یک از رشتههای بیمه و میزان و طرز محاسبه آنها از طرف مجمع عمومی بیمه مرکزی ایران تعیینخواهد شد.
- در معاملات بیمه مستقیم حق بیمه و کارمزدها و تخفیف حق بیمه و سهم مشارکت بیمهگذاران در منافع با رعایت ضوابط مقرر از طرفشورای عالی بیمه خواهد بود. کلیه اقلام مزبور باستثناء کارمزد باید در قرارداد بیمه ذکر شده باشد.
- اقلام مربوط به معاملات بیمههای اتکائی در داخل کشور اعم از قبولی یا واگذاری بر اساس شرائط قراردادها و یا توافقهای مؤسسات بیمه ذیربط خواهد بود.
- اقلام مربوط به معاملات بیمههای اتکائی با خارج از کشور اعم از قبولی یا واگذاری در مورد مؤسسات بیمه باستثنای شرکت سهامی بیمهایران بر اساس شرائط قراردادها و یا توافقهائی است که مورد تأیید بیمه مرکزی ایران باشد.
- مؤسسات بیمه مکلفند پنجاه درصد کلیه ذخائر فنی آخر سال قبل خود را پس از کسر مانده وامها در تاریخ مذکور که بموجب شرایط قراردادهای بیمه زندگی پرداخت شده است بمصرف خرید اسناد خزانه یا اوراق قرضه دولتی برسانند و گواهی تودیع آنها را در بانک مرکزی ایران بضمیمه اظهارنامه مالیاتی تسلیم نمایند. آن قسمت از بهره اوراق یا اسناد مذکور که بذخائر فنی مربوط اضافه شود جزء درآمد مشمول مالیات نخواهد بود و آن قسمت از بهره که بذخائر فنی اضافه نمیشود بدرآمد مشمول مالیات اضافه خواهد شد. در صورتی که کمتر از میزان مقرر بمصرف خرید اوراق قرضه و اسناد خزانه رسیده باشد بهره مابهالتفاوت بر اساس بالاترین نرخ اوراق قرضه در سال مالی مربوط محاسبه و به درآمد مشمول مالیاتاضافه خواهد شد.
- در سال 1352 خسارات مربوطه به قراردادهای بیمه غیر زندگی که در سال مزبور یا سنوات قبل از آن صادر شده است از محل ذخائر فنی غیرزندگی آخر سال 1351 پرداخت میشود و در صورتیکه این خسارات مازاد بر ذخائر مزبور باشد. مازاد بعنوان هزینه در حساب سود و زیان سال1352 منظور خواهد شد و در صورتیکه ذخائر مزبور از خسارات مذکور در فوق بیشتر باشد مازاد بحساب مخصوصی بنام ذخیره فنی احتیاطی منظور خواهد شد. استفاده از حساب مزبور جز در مواردیکه بموجب آئیننامهای که با موافقت وزارت دارائی بتصویب شورای عالی بیمه میرسد ممنوع است و در غیر اینصورت در سال مربوط بجمع درآمد مشمول مالیات مؤسسه اضافه خواهد شد.
- درآمد مشمول مالیات در مورد مؤسسات بیمه خارجی که با انعقاد قرارداد و یا با توافقهائی بدون تأسیس شعبه یا نمایندگی از مؤسسات بیمهایرانی یا نمایندگی مؤسسات بیمه خارجی در ایران بیمه اتکائی قبول کنند عبارتست از 12 درصد کل حق بیمه متعلق به آنها در سال مالیاتی بر اساسقراردادها و یا توافقهای مربوط بدون احتساب هر گونه هزینه ولی در صورتیکه مؤسسات بیمه ایرانی در کشور متبوع مؤسسه بیمهگر اتکائی ازپرداخت مالیات بر معاملات اتکائی معاف باشند مؤسسه مزبور نیز از پرداخت مالیات دولت ایران معاف است. مؤسسات بیمه ایرانی یا نمایندگی مؤسسات بیمه خارجی در ایران مکلفند در موقع تخصیص حق بیمه بنام بیمهگر اتکائی خارجی مشمول مالیات موضوع این تبصره دو درصد آن را بعنوان علیالحساب مالیاتی بیمهگر اتکائی کسر نمایند. وجوه کسر شده در هر ماه را منتهی تا دهم ماه بعد بضمیمه صورتی حاوی مشخصات بیمهگر اتکائی و حق بیمه متعلق به حوزه مالیاتی پرداخت نمایند.