- هزینههائیکه حائز شرایط مذکور در ماده فوق میباشد بشرح زیر در حساب مالیاتی قابل قبول است:
الف - قیمت خرید کالای فروخته شده و یا قیمت خرید مواد مصرفی در کالا و خدمات فروخته شده و تخفیفات فروش بشرط احراز.
ب - هزینههای استخدامی - هزینههائیکه متناسب با خدمت کارکنان و کارگران مؤسسه بعناوین زیر بمصرف میرسد یا تعهد میشود:
1 - حقوق و مزد اصلی.
2 - مزایا از قبیل فوقالعاده - هزینه سفر - پاداش و عیدی.
3 - میزان چند درصد پرداختی بکارکنان و کارگران بنسبت میزان خرید - فروش - تقلیل ضایعات - تولید - سود ویژه پایان سال.
4 - مزایای غیر نقدی (خوراک - پوشاک - مسکن - وسیله نقلیه - درمان و غیره).
5 - حقوق بازنشستگی و وظیفه و پایان خدمت طبق مقررات استخدامی مؤسسه و خسارات اخراج و بازخرید خدمت طبق قوانین موضوعه.
6 - وجوه پرداختی به بیمههای اجتماعی کارگران.
7 - تا پانزده درصد حقوق که علاوه بر حقوق بمنظور تأمین حقوق بازنشستگی و وظیفه و پایان خدمت کارکنان و کارگران مؤسسه اختصاص داده میشود مشروط بر اینکه:
اولا - تحت نظارت وزارت دارائی باشد.
ثانیاً - در مورد بانکها وجوه مذکور بمصرف خرید اوراق قرضه دولتی یا اسناد خزانه برسد یا در حساب مخصوص نزدیکی از بانکهای دیگر ایرانی یامؤسساتیکه با کسب مجوز قانونی باین منظور تشکیل میشود و یا در نزد خود آن بانک نگاهداری شود.
ثالثاً - در مورد سایر مؤسسات وجوه مذکور بمصرف خرید اوراق قرضه دولتی یا اسناد خزانه برسد یا در یکی از بانکهای ایرانی یا مؤسساتیکه باکسب مجوز قانونی باین منظور تشکیل میشود در حساب مخصوص نگاهداری شود.
از حسابهای مذکور جز برای پرداخت حقوق بازنشستگی یاوظیفه پایان خدمت در وجه کارکنان یا کارگران یا قائم مقام قانونی آنان یا استرداد آن در مورد کارکنان یا کارگرانی که بعلت اخراج یا استعفا یا فوت یاعلت دیگر حق آنان بر این وجوه زایل گردد نباید استفاده شود وجوهیکه باین ترتیب استرداد میشود جزو درآمد مشمول مالیات مؤسسه در سال استرداد محسوب خواهد شد.
پ - هزینههای عمومی شامل هزینههائیکه برای نگاهداری و انجام عملیات مؤسسه لازم است از قبیل:
1 - کرایه محل مؤسسه در صورتیکه اجاری باشد و هزینههای جزئی مربوط که عرفاً بعهده مستأجر است.
2 - هزینههای جزئی مربوط بحفظ و نگاهداری محل مؤسسه در صورتی که ملکی باشد.
3 - اجاره بهای ماشین آلات و ادوات مربوط به مؤسسه در صورتیکه اجاری باشد.
4 - مخارج سوخت - برق - روشنائی - آب - مخابرات و ارتباطات - حمل و نقل - سرویس ایاب و ذهاب - انبارداری.
5 - هزینه آبدارخانه و پذیرائی و تزئینات بمیزان متعارف.
6 - حقالزحمههای پرداختی متناسب با کار انجام شده از قبیل حقالعمل دلالی - حقالوکاله - حقالمشاوره - حق حضور - هزینه حسابرسی.
7 - بهای ملزومات اداری و لوازمی که معمولا ظرف یک سال از بین میرود.
8 - مخارج تعمیر و نگاهداری ماشین آلات و لوازم کار و تعویض قطعات یدکی که بعنوان تغییر یا تعمیر اساسی تلقی نگردد.
9 - وجوه پرداختی بابت انواع بیمه مربوط بعملیات مؤسسه مشروط بر اینکه موضوع بیمه خطراتی باشد که در صورت بروز موجب نقصان دارائی خالص مؤسسه شود (از قبیل بیمه حمل و نقل - آتشسوزی - سرقت - طوفان - طغیان آب) یا اینکه ایجاد هزینههائی کند که جزو هزینههای قابل قبول منظور شده است (از قبیل مسئولیتهای مدنی).
10 - هزینههای بهداشتی و وجوه پرداختی بابت بیمههای بهداشتی و عمر و حوادث ناشی از کارکنان و کارگرانیکه مشمول قانون بیمههایاجتماعی کارگران نیستند.
11 - هزینه تبلیغات و ترویج فروش بمیزان متعارف.
ت - هزینههای متفرقه از قبیل:
1 - حقالامتیاز پرداختی و حقوق و عوارض و مالیاتهائیکه بسبب فعالیت مؤسسه بشهرداریها و دولت ایران پرداخت میشود (باستثنای مالیات بر درآمد و ملحقات آن و سایر مالیاتهائیکه مؤسسه بموجب مقررات این قانون ملزم بکسر از دیگران و پرداخت آن میباشد و همچنین جرائمی که بدولت و شهرداریها پرداخت میگردد).
2 - هزینههای تحقیقاتی و آزمایشی و آموزشی مربوط بفعالیت مؤسسه.
3 - هزینههای اکتشاف معادن که منجر به بهرهبرداری نشده باشد.
4 - هزینه مربوط بجبران خسارت وارده مربوط بفعالیت مؤسسه از قبیل محکومیت مؤسسه بجبران خسارت و خسارات وارده بموجودیهای جنسی و سایر دارائی که برای انجام عملیات مؤسسه مورد استفاده میباشد مشروط باینکه:
اولا - وجود خسارت محقق و قطعی باشد.
ثانیاً - موضوع و میزان آن مشخص باشد.
ثالثاً - طبق مقررات قانونی یا قراردادهای موجود جبران آن بعهدﮤ دیگری نبوده یا در هر صورت از طریق دیگر جبران نشده باشد.
5 - تا میزان سی درصد درآمد مشمول مالیات پرداختی برای مصارف شیر و خورشید سرخ و بنیاد پهلوی و سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی وبنگاه حمایت مادران و نوزادان و انجمنهای موضوع بند 10 ماده 2 این قانون و انجمن ملی حمایت کودکان و بنیاد ایرانی بهداشت جهانی و بنیاد تهیه و توزیع لباس دانشآموزان مدارس کشور و سازمان تبلیغات اسلامی و همچنین مؤسسات خیریه و عامالمنفعه که منحصراً بمنظور تحقیقات علمی و یا ایجاد یا اداره امور بهداشتی -درمانی - آموزشی و ورزشی در ایران تأسیس شده و دولت آنها را بعنوان مؤسسه خیریه و عامالمنفعه برسمیت شناخته و حق نظارت بر درآمد وهزینه آنها داشته باشد.یا بپیشنهاد وزارت دارائی و تصویب هیئت وزیران برای مصارف خیریه یا عامالمنفعه بمؤسسات یا جمعیت های دیگر یا به پیشنهاد وزارت دارائی وتصویب هیئت وزیران بدانشگاهها و دانشکدهها و مؤسسات عالی آموزشی اعم از دولتی یا غیر دولتی» اضافه میشود.
6 - بهره وجوهی که برای انجام عملیات مؤسسه وام گرفته شده است.
7 - مطالبات لاوصول بشرط اثبات آن از طرف مؤدی و سایر هزینههای قابل قبول مربوط به سالهای قبل.
ث - ذخیره مربوط بهزینههای قابل قبول که بسال مالیاتی مورد رسیدگی ارتباط دارد ولی میزان قطعی آن هنوز تعیین نگردیده است.
ج - ذخیره مطالباتی که وصول آن مشکوک باشد مشروط بر اینکه اولا طلب مربوط بفعالیت مؤسسه باشد ثانیاً احتمال غالب برای لاوصول ماندن آن موجود باشد ثالثاً علت مشکوک بودن وصول طلب در دورﮤ مالی مورد رسیدگی ایجاد شده باشد رابعاً در دفاتر تجارتی بحساب مخصوصمنظور گردد تا زمانی که طلب وصول گردد یا لاوصول بودن آن محقق شود.
چ - زیان اشخاص حقیقی یا حقوقی در یکسال مالیاتی که طبق دفاتر قانونی آنها و با توجه به مقررات این قانون احراز گردد این زیان از درآمد سالهای بعد تا میزان 3/1 درآمد مذکور در ترازنامه متکی بدفاتر قانونی منتهی تا سه سال متوالی استهلاکپذیر است.
ح - صد درصد درآمد مشمول مالیات شرکتهای آب و برق دولتی که طبق برنامههای عمرانی مصوب تا پنج سال از تاریخ اجرای این قانون در امرتوسعه سرمایهگذاری شود.
- در مواردیکه به تشخیص وزارت دارائی بتوان نصابی برای هر یک از انواع هزینههای قابل قبول در محاسبه مالیاتی تعیین نمود وزارت دارائی مکلف است نصاب حداکثر آن را تعیین و پس از تصویب کمیسیون دارائی مجلس شورایملی بموقع اجرا بگذارد.
- هزینههای دیگری که مربوط به تحصیل درآمد مؤسسه تشخیص داده میشود و در این ماده پیشبینی نشده است به پیشنهاد وزارت دارائی و تصویب کمیسیون دارائی مجلس شورای ملی جزء هزینههای قابل قبول پذیرفته خواهد شد.